fbpx

“Отче наш, що єси на небесах!”-ми висловлюємо свою надію, що все, чого просимо в Бога, одержимо

Молитва «Отче наш» вказує нам на шлях кожної християнської молитви. Можна сказати, що вона є біблійною іконою молитви, бо нею сам Ісус молиться в нас до Отця. Святий Августин каже, що якщо якесь твоє прохання не пасує до молитви «Отче наш», то його не варто представляти Богу, пише CREDO

Отче наш, що єси на небі!

У молитві ми насамперед визнаємо себе дітьми. Таку молитву можна назвати розмовою дитини і батька. Інші спілкування можуть бути офіційними аудієнціями, висловленнями претензій до Бога, монологами на тлі Бога як декорації тощо.

Нехай святиться Твоє ім’я. 

Читайте також: Чи йти жінці до храму з покритою головою?

Перше прохання є своєрідними дверима, які пропускають нас до подальших прохань. Найперше, про що маєш просити Бога, – це те, щоб Його ім’я святилося в твоєму житті, було для тебе справді святим ім’ям. Зверни увагу, що прохання: «Господи, я прошу, щоб Твоє ім’я було святим у моєму житті» – це не компроміс із твого боку: Ну, якщо Ти так уже хочеш, то хай Твоє ім’я собі святиться. І воно не є знудженим зітханням: Ну нехай уже святиться те ім’я Боже. Зверни увагу, чи під час твоєї молитви цей рядок звучить саме як прохання.

Хай прийде Твоє царство, Прохання про Царство стоїть на другому місці. Тобто – Бог впроваджує своє царство там, де Його ім’я вже освячене. Чи схоче цар приїхати туди, де Його не поважають? Якщо на сьогоднішній день ти бачиш, що у твоєму житті є сфери, в яких немає Божого царювання, то зверни увагу на перше прохання: чи Боже Ім’я є святим у тебе? нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Господи, дай мені виконувати на землі Твою волю так, як її виконують ангели на небесах. Небо – сфера людського духа, Земля – сфера людського тіла (євр. ’адама – земля). Цими словами ти просиш, щоб твоя тілесна сфера підпорядковувалася тому, що твій дух приймає від Божого Духа. ” Молитва «Отче наш» веде до визволення .

Хліб наш щоденний дай нам сьогодні.

Чому після цих трьох прохань ми просимо про хліб насущний? Може, тому, що ні до чого буде дар Божий, якщо сам Бог буде в тобі відсутній, якщо ім’я Його в Тобі не святиться, Царство Його в Тобі не перебуває, ані Його воля. Перш ніж попросиш Бога про щось, що можна назвати хлібом насущним, переглянь три початкові звертання. Це прохання стоїть у центрі молитви – посередині.

В грецькому тексті вжито слова evpiou,sion – що означає «над-істотний». Латинський переклад св.Єроніма використовує вираз panem nostrum supersubstantialem. Який хліб можна назвати «над-істотним»? Тільки Євхаристійний: Тiло Ісуса. Серцем кожної молитви є Євхаристія, Пасхальна Тайна Ісуса Христа – смepть і воскресіння Господа.

Прости нам борги наші, як і ми прощаємо боржникам нашим. Цікаво, що в цій молитві тема гріхів уміщена під кінець, а на початку – мова про батька. Це тому, що насамперед ти для Бога дитина, а вже потім грішник. Саме так Він тебе приймає.

Не введи нас у спoкусу, Якщо постійно перебуваєш у випробовуваннях, у спoкусах, то зваж, як у тебе справи з прощенням. Такою є послідовність прохань. Йосиф Єгипетський доти був у випробовуваннях (жінка Потіфара, в’язниця), доки не пробачив власних братів. але визволь нас від злого. Молитва провадить до визволення.

Здається, молитву «Отче наш» ми нерідко розпочинаємо з кінця. Просимо, щоб Господь нас визволив, забрав від нас те і те. Хочемо були звільненими: від якогось гріха, від людини, від обставин, від себе самого. Натомість порядок молитви вказує на дещо інше. Молитва «Отче наш» веде до визволення.

У цій молитві можемо виділити сім прохань, як сім днів: шість днів творіння і шабат – відпочинок Бога:

You cannot copy content of this page