fbpx

Осoблива притча про десять дів, яка містить мудрі настанови, вчить не грішити, сповідувати Вчення Ісуса і Закони Божі

Сьогодні – Великий вівторок Страстного тижня. Цього дня Ісус Христос проповідував у Єрусалимському храмі. У вівторок вранці Ісус прийшов з Віфанії до Єрусалиму і вчив народ. У цей день Спаситель розповів учням про друге пришестя, притчу про десять дів і притчу про таланти.

Первосвященики й старійшини в храмі провокували його питаннями, хотіли арештувати його, але боялися зробити це відкрито через народ, який сприймав Христа пророком і захоплювався його вченням.

Притча про десять дів — це притча, яку розповів Ісус Христос про десять дів, п’ять із яких були «нерозумні»

Притча про десять дів (Євангеліє від Матвія 25:1-13): “Тоді Царство Небесне буде подібне до десяти дів, що побрали каганці свої, та й пішли зустрічати молодого. П’ять же з них нерозумні були, а п’ять мудрі. Нерозумні ж, узявши каганці, не взяли із собою оливи. А мудрі набрали оливи в посудинки разом із своїми каганцями. А коли забаривсь молодий, то всі задрімали й поснули. А опівночі крик залунав: Ось молодий, виходьте назустріч!

Читайте також: Мудра притча про щасливу маму, яка вміє знайти час і на себе

Схопились тоді всі ті діви, і каганці свої наготували. Нерозумні ж сказали до мудрих: Дайте нам із своєї оливи, бо наші каганці ось гаснуть. Мудрі ж відповіли та сказали: Щоб, бува, нам і вам не забракло, краще вдайтеся до продавців, і купіть собі. І як вони купувати пішли, то прибув молодий; і готові ввійшли на весілля з ним, і замкнені двері були. А потім прийшла й решта дів і казала: Пане, пане, відчини нам! Він же в відповідь їм проказав: Поправді кажу вам, не знаю я вас! Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський!”

Пояснення: До “нерозумних дів” подібні ті безтурботні люди, які знають, що їм треба з’явитися на суд Божий, але не готуються до нього, поки живуть на землі і поки не спіткала їх смеpть; не каються у гріхах своїх і не чинять добрих справ.

Олива у світильниках означає добрі діла, особливо діла милосердні (допомога убогим). Сон дів зображає смерть людей. Прийде на землю (Жених) Суддя наш, Ісус Христос, і всіх мертвих розбудить від смертного сну, тобто воскресить. Ті, хто не матимуть Святого Духа, не потраплять на “весільний бенкет” Царства Божого.

Тоді безтурботним людям не буде від кого чекати собі допомоги, і вони почують від Христа гіркі слова: “Я не знаю вас; відійдіть від Мене”.

Тому ті, хто духовно не буде готовий до приходу Спасителя – не увійдуть в Царство Боже.

You cannot copy content of this page