fbpx

1 березня – Прощена неділя: кого і за що потрібно пробачати саме в цей день і що потрібно зробити, щоб отримати очищення

У перший день весни всі православні будуть очищати душу, просячи прощення за всі завдані образи – і в свою чергу даруючи прощення іншим.

Великий піст 2020 покликаний очистити в першу чергу душу. Утримання від їжі не зарахується Небом – якщо не буде доповнюватися духовним очищенням. Тому саме вимога “не гріши” – головне правило будь-якого посту. І починається очищення саме в Прощену неділю – коли треба просити прощення.

Тут мова йде не просто про речове формулювання: скажи ось ці слова – відповідай так – зароби собі плюс до карми. Боротьба з гріхом у християнстві завжди починається з наміру. Він повинен бути щирим і зверненим до Бога.

Тобто, в першу чергу в Прощену неділю просять прощення у Господа за всі гріхи і погані помисли. Просять у Бога ще й сил на покаяння і очищення. Сил не просто попросити вибачення у скривджених і кривдників – але й пробачити у відповідь.

Свого роду показником готовності просити прощення стає переконана готовність ніколи не повторювати свої гріховні дії знову. Не просто, наприклад, “Прости, що накричав на тебе” – “А я ніколи не підвищу на тебе голос знову”.

Читайте також: Як правильно просити вибачення у Прощену неділю? Що робити, якщо ж вас таки не пробачають?

Традиційне формулювання, як просити вибачення у Прощену неділю, звучить так: “Прости мене” просить від усього серця той, хто займає більш високе положення (начальник – у підлеглого, старший – у молодшого, здоровий – у хворого, багатий – у бідного тощо), а у відповідь отримує: “Бог простить – і я прощаю. І ти мене прости!”

Фото ілюстративне, з вільних джерел

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

You cannot copy content of this page