fbpx

5 речей, які обов’язково потрібно зробити кожному перед Великоднем

Що необхідно зробити перед Великоднем

Страсна седмиця – найвідповідальніший момент для всіх православних християн. Великий піст добігає кінця, і останні дні перед Великоднем – унікальна можливість стати ближче до Господа, очиститися від гріха, зайнятися богоугодними справами, провести час в роздумах про свій життєвий шлях. Джерело.

1. Очистити душу, тіло і все, що нас оточує. На Страсному тижні віруючі починають наводити порядок у своєму житті і в своєму будинку. Що необхідно зробити?

  • Вимити вікна і випрати штори, щоб відкрити шлях до своєї оселі божественного світла.
  • Розібрати речі: непотрібні роздати нужденним, зламані – викинути. Особливо це стосується розбитого посуду і дзеркал – цим речам не місце у вашому будинку.
  • Провести генеральне прибирання. Зазвичай прибирання проводять в Чистий четвер, але священнослужителі повідомляють, що справи по дому можна розділити на кілька днів.
  • Випрати одяг, прибрати на зберігання сезонні речі, привести в порядок літні.
  • Витравити паразитів: тарганів, клопів, мурах.
  • Щодня молитися.
  • Протерти пил, привести в порядок ікони. Якщо немає ікони Спасителя, її слід придбати.
  • Заготовити четверговий сіль і великодні частування.

2. Викорінити гріховні думки і покаятися. Відсікання поганих помислів – необхідна умова Великого посту. Гріх народжується в душі не відразу. Святі отці кажуть, що починається він з приводу, від вражень про побачене. У будь-якому випадку гріх нав’язується нам ворогом і приходить проти волі людини, але людина вільна прийняти або відкинути це.

Якщо гріх оселився у ваших думках, він знайде вихід в дії. Людина, що дозволяє собі погані думки і недобрі помисли, вже грішна. Тому тим, хто хоче вести духовне життя, важливо пам’ятати, що погані думки потрібно викорінювати одразу ж і боротися з ними до кінця.

3. Покаяння і причастя. Перед Великоднем, особливо якщо минуло багато часу з останнього причастя, потрібно покаятися і причаститися. Исповедь вимагає глибокого осмислення пережитого і необхідна для того, щоб виплеснути з глибин серця те, що може лежати там роками і тягнути на дно.

Читайте також: Чистий четвер – особливий день, коли можна змінити все. Ось що потрібно зробити в цей день

4. Очиститися від негативу. Є дивовижний звичай, який дійшов до наших днів. Для обряду очищення слід набрати воду з будь-якого джерела і поставити на кілька годин під домашнім вівтарем. Після відведеного часу, тричі перехрестившись, прочитайте «Отче наш» і облийтеся святою водою. Можна залишити трохи води, щоб окропити пороги вхідних дверей, тим самим перекривши вхід в будинок негативу і поганим людям.

5. Відвести час на читання Євангелія і спогадів про земне життя Христа. Страсний тиждень – час для спогадів про стpaждання Христа, відвідування богослужінь і молитов. В цей час віруючі люди подумки відправляються слідом за Сином Божим по його скорботного шляху. Кожен день Страсної седмиці нескінченно важливий і пов’язаний з певними епізодами життя Спасителя.

You cannot copy content of this page