fbpx

Хрещення – 2022: що можна і не можна робити зі святою водою, щоб залучити благополуччя

Чи можна пити святу воду?

Святу воду пити можна і треба. Християни вірять, що вода, освячена у храмі, зберігає у собі благодать Божу. П’ють святу воду з благоговінням та молитвою. Прийнято пити святу воду натще, але за необхідності (у складних обставинах) можна випити її після їжі. Головне, вживаючи її, не забувати, що це святиня.

Чи можна виливати святу воду?

Вилити святу воду можна, якщо вона зіпсувалася. Хоча свята вода залишається свіжою довгий час, і водохресну воду віруючі зберігають зазвичай цілий рік, а буває, і кілька років, трапляється все ж таки, що вона стає непридатною для вживання. Але якщо доводиться виливати святу воду, то потрібно знайти чисте місце, по якому не ходять.

Чи можна виливати святу воду у раковину?

У раковину виливати святу воду не можна. Це святиня – і навіть якщо вона втратила свою свіжість, її не можна виливати у каналізацію, куди зливають усілякі нечистоти. Завжди можна знайти чисте місце, що підходить для того, щоб вилити святу воду.

Куди можна вилити святу воду?

Святу воду можна вилити в місце, де святиню не топтатимуть ногами: у водойму з проточною водою або в квіткові горщики. Можна вилити святу воду також під дерево, біля якого ніхто не ходить та не бігають собаки.

Чи можна кип’ятити святу воду?

Кип’ятити святу воду нема чого. Святий вода стає після водосвяття – малого чи великого, – тобто після читання над нею священиком особливих молитов та опускання до неї хреста. Воду для цього зазвичай беруть питну. Під час чину освячення вода отримує Божу благодать, яка протягом тривалого часу зберігає її свіжою та чистою. Якщо ж свята вода зіпсувалася, що теж буває, її потрібно не кип’ятити, а вилити в якесь чисте місце.

А заварювати чай або використовувати її для приготування не можна: свята вода – це святиня, і ставлення до неї має бути відповідним.

Чи можна вмиватися святою водою?

Вмиватися святою водою – тобто набрати трохи долоню і протерти обличчя – можна. Але не треба вмиватися святою водою, начебто це вода в умивальнику, розбризкувати її на всі боки і виливати надлишки в раковину. Це святиня, і ставлення до неї має бути дбайливим.

Скільки можна зберігати святу воду?

Зберігати святу воду можна протягом тривалого часу. Вона має дивовижну властивість не псуватися. Так хрещенську святу воду віруючі зазвичай зберігають цілий рік до наступного Хрещення. Відомі випадки, коли свята вода залишалася, як і раніше, свіжою протягом кількох років.

You cannot copy content of this page