fbpx

“Iди і вiдтeпер бiльше не грiши”: Навiщо спoвідатися свящeнику, а не Бoгy?

Бог зовсім не хоче карати нас за гріхи. Він прагне, щоби ми щиро покаялися і прийняли рішення більше не грішити, аби ми могли жити повним життям. Ісус не відвертався від грішників. Він прощав і наказував змінити їхнє життя: «Прощаються твої гріхи»(Мк2,5) « Іди і відтепер більше не гріши »(Йн 8,11). Єдине чого Він бажає, це взяти гріхи світу. Саме тому він установив таїнство Примирення, яке ще також називається Сповіддю.

Через священника

Ісус наділив своїх апостолів владою відпускати гріхи від імені Бога(Йн20,21-23). Аби служіння відпущення гріхів тривало до кінця світу, цю владу було передано від апостолів до їхніх наступників, єпископів і священників. Якби ми самі молились за відпущення гріхів, то могли би легко засумніватися в тому, чи ми дійсно отримали прощення. Однак ми можемо бути цілком впевнені й радіти, коли чуємо від священника після сповіді: « І я розрішаю тебе від гріхів твоїх».

Щире визнання гріхів

Читайте також: Всьoго oдин pядок з Бiблії, якuй мoже вирiшити уci прoблеми у пoдружжі

Усі грішні та всі потребують Божого прощення. Таким чином таїнство Примирення- це неймовірний дар Церкви. У той момент, коли священник відпускає тобі гріхи(дає розрішення), тебе дійсно прощає Бог. Однак прощення не можна здобути автоматично. Існують три умови: слід чесно визнати перед священником свої гріхи (сповідь), дійсно шкодувати про свої вчинки та вирішити не грішити знову(каяття) а також виконати покуту, що її визначив священник(відшкодування).

Розкаяння

Коли святий Петро зрозумів, що тричі відрікся від Христа, Він гірко заплакав(Лк22,62) Він знав, що вчинив страшний гріх, і розкаявся у своєму вчинку. Ти також можеш покаятись, що зробив не так. Церква розрізняє досконале та не досконале покаяння. При досконалому покаянні ти шкодуєш про те, що образив цим Бога, якого любиш; ти також прагнеш уникати цього гріха в майбутньому.

При недосконалому покаянні ти шкодуєш про свій вчинок лише через страх покaрання. Хоч якою є причина твого каяття, Бог бажає пробачити тебе. Недосконалого покаяння достатньо, але досконалe покаяння краще: якщо ти серйозно ставишся до своїх стосунків з Ісусом, то, слід сподіватися, ти шкодуєш про скоєне тому, що засмутив Його! Щоразу, як ти розкаюєшся і йдеш до сповіді, Бог ізрадістю прощає тебе. Він не рахує, скільки разів ти отримав це таїнство: Він готовий прощати тебе знову і знову (Мт18,22) Бог хоче, аби ми знали: якщо ми чесно визнаємо свою провину і каємося, наші гріхи прощаються. Саме тому Він звелів священикам відпускати гріхи у Його ім я.

Покута

У таїнстві Примирення Бог відпускає тобі твої гріхи та відновлює ваші стосунки, але шкода, заподіяна твоїм гріхом, залишається. Коли ти впустив вазу (навіть ненавмисно),слід не лише вибачитися за це, а й спробувати замінити або склеїти її. Так само нам слід не лише сказати Богу, що ми шкодуємо про те, що згрішили, а й виправити заподіяну шкоду. Щоби допомогти тобі в цьому, священник в сповіді накладає на тебе покуту. Справедливість вимагає, аби виправив кривду, заподіяну твоєму ближньому (повернув крадене, виправив неправильний звіт тощо.) Слід також виправити шкоду, яку ти заподіяв собі та своїм стосункам із Богом. Ти не можеш зробити цього самостійно: виправити скоєне можна лише за допомогою Божої благодаті, через молитву, піст і діла милосердя. Для тих душ, які на момент тілесної смeрті все ще потребують виправлення, існує чистилище в прийдешньому світі.

Джерело.

You cannot copy content of this page