fbpx

Надзвичайні духовні поради на щодень від афонського старця для тих, хто хоче знайти свій Духовний Шлях. Я багато про що задумалась коли дочитала цю статтю до кінця

Чим заслужити виправдання на Страшному Суді і за що купити духовну їжу?

Повчальні історії з життя святогорців про людську мудрість і самоосуд розповідає афонський старець Гавриїл Карейський. Джерело.

Читайте: 10 мотивуючих вказівок від Падре Піо для тих, кому тяжко.

Старець Гавриїл вчить мудрості, оповідаючи історії з життя ченців Святої Гори.

Одна з них говорить про те, що людина повинна завжди прагнути бачити хороше у вчинках інших людей.

“ВІД НАШОГО ЯЗИКА ЗАЛЕЖИТЬ НАША ЗЕМНА ДОЛЯ”

«Одного разу один монах прийшов до іншого і знайшов його келію чисто прибраною, у бездоганному порядку. Вийшовши, він сказав: «Який хороший отець! Як келія його чиста, так і душа його чиста, на відміну від мене». Наступного дня цей монах відвідав келію іншого старця, у якого все було перевернуто, у страшному безладді, на підлозі було багато бруду, а в кутах висіло павутиння.

«Боже мій, який хороший монах! Він забув усе земне і думає тільки про духовне, на відміну від мене», – вигукнув чернець». Афонський монах пояснює, що на Страшному Суді Господь буде судити нас так, як судимо ми на землі ближнього свого. «Є такий духовний закон: від нашого язика залежить наша земна доля. Саме своїм язиком, мовою, ми заробляємо або муки, або рай.

І про це сказав сам Бог: «Не судіть, і не судимі будете».

А в іншому місці Писання Господь говорить: «Якою мірою міряєте, такою і воздасться вам». Зрозумійте, це дуже просто: якщо я засуджую іншого, я стаю суддею, а якщо я виправдовую іншого, і мене Бог виправдовує в усьому».

“ЗАСТЕРЕГТИ ВІД ЛИХОСЛІВ’Я СВОЇМИ ВЧИНКАМИ”

Водночас, старець вчить, що, якщо людина може застерегти іншого від лихослів’я своїми вчинками, вона повинна це робити. «До одного старця прийшов чернець і попросив його зробити кошик. Старець відповів: «Вибач, брат, я не можу». Потім до цього ж старця прийшов інший монах і теж попросив зробити кошик.

Старець також відповів йому відмовою. Нарешті, ввечері до старця прийшов третій монах з тим же проханням. Старець відклав усі свої справи і став плести кошик. Здивовані учні запитали його: «Геронде, чому ти першим двом монахам відмовив, а третьому став плести кошик?».

Той відповів: «Чада, ця людина має погану славу. Якщо я відмовлю їй, то вона потім буде лихословити мене, чим згрішить перед Господом». Так старець своїм вчинком виявив свою мудрість», – розповідає старець Гавриїл Карейський.

“БУТИ СМИРЕННИМИ”

Головний же секрет мудрості, на думку отця Гавриїла, полягає у самоосуді. Саме про це повідав колись старцю сам преподобний Паїсій Святогорець. «Святий Паїсій молився якось Богу, і йому з’явився Господь, відкривши шлях до спасіння: «Ні на кого не дивись, нікого не осуджуй, ні про кого не пам’ятай поганого».

А Святий Іоанн Златоуст говорить: найкращий спосіб, що очищує душу – постійно окаювати самого себе. Це означає, ніколи не можна виправдовуватися ні перед ким. Хіба у нашому земному житті ми не змушені ходити до магазина і купувати там різні продукти?

Так, щоб купити духовні продукти, духовну їжу, ми повинні бути смиренними і просити милості у Бога, адже тільки він зможе дати нам те, що не зможе дати ніхто інший», – вчить афонський монах.

You cannot copy content of this page