fbpx

Всі повторюють цю помилку: чи можна насправді прибирати в Чистий четвер?

Чистий четвер – це четвертий день Страсного тижня, яким завершується Великий піст. Це передвеликодній тиждень, який має важливе духовне значення.

Сенс Чистого четверга

Щоб зрозуміти, що означає цей день для православного світу, необхідно звернутися до Святого Письма. Згідно з Євангелієм, в останній четвер земного життя Ісуса Христа сталися дуже важливі події.

У цей день відбулася Таємна вечеря. Багато напевно не раз бачили картину, на якій учні Христа розташовуються навколо нього. Це була остання трапеза Спасителя з усіма апостолами. На ній сталося так зване таїнство Євхаристії. Іншими словами, це було найперше таїнство причастя. Ісус освятив хліб і вино, а потім дав це своїм учням, щоб ті змогли з’єднатися з Богом у Христі.

На Таємній вечері в Чистий четвер Христос також дав учням свої заповіді про смирення і чесноти. Він розповів про майбутнє всього світу і християнство в цілому. Перед трапезою Месія зробив обмивання ніг своїх учнів – саме в честь даної події цей день і назвали «чистим». Апостоли не зрозуміли, для чого він це зробив, адже Господу не повинно мити ноги учням своїм. Ісус відповів, що якщо Господь омив ноги учням, то і вони повинні робити це один для одного.

Уже в Чистий четвер Ісус кілька разів натякнув своїм учням, що серед них є нечесний. Він мав на увазі, що один з них його зрадить. То був Іуда Іскаріот. Згодом так і вийшло.

Також в цей день Христос молився в Гетсиманському саду. Він просив Бога-Отця про благословення. Він говорив, що якщо немає можливості уникнути своєї долі, то він прийме її, тому що так сказав Батько.

Прибирання в Чистий четвер

Прибирати в цей день не просто можна, але навіть потрібно. Так кажуть найдавніші традиції. Краще почати прибирання з самого ранку, але якщо на це немає часу, то можна перенести його на вечір. Найголовніше – вимити підлогу і вікна. Зробити це потрібно до вечора. Можна помити посуд, випрати білизну.

Читайте також: Молитва покаяння до Ісуса Христа, яку потрібно прочитати до Великодня кожному

З Великої п’ятниці прибирати вже не можна, так як в п’ятницю Христа розіп’яли. У четвер необхідно позбутися від мотлоху, бруду, винести сміття. Корисно буде відвідати рідну домівку і по можливості допомогти навести порядок і там.

Крім прибирання будинку потрібно пам’ятати і про чистоту свого тіла. Помитися необхідно до першого прийняття їжі, як зробили Христос і його учні. Якщо роботи буде небагато, то ввечері можна зварити і пофарбувати яйця. Дозволені і такі підготовчі роботи.

Чистий четвер названий ще й тому, що в цей день чистими повинні бути думки, наміри. Не можна брати і давати в борг, давати порожні обіцянки, обманювати людей, тим більше близьких. Потрібно чинити по совісті, робити добрі справи і пам’ятати про те, що все ще йде піст, тому необхідність дотримання обмежень в їжі.

You cannot copy content of this page