fbpx

Мясопустна неділя 3 березня або неділя про Стpашний суд: що потрібно зробити в цей цень кожному

Мясопустна неділя – це завершальний день Мясопустної седмиці, третього з чотирьох підготовчих періодів до Великого посту, який розпочнеться 11 березня.

Сенс м’ясопусна неділя

Мясопустна неділя або просто мясопуст – це останній день, коли можна їсти м’ясо. Після цього дня вже варто почати утримання від такої тваринної їжі. Молоко і масло з яйцями поки ще не забороняються. Джерело.

Всі сім днів і останній день тижня присвячені Страшному суду. На богослужіннях згадується пророцтво про те, що Ісус Христос вдруге відвідає Землю, але спуститься з Небес не для спасіння і прощення, а для суду над всіма людьми. Друге пришестя описано в книзі Апокаліпсису і є незаперечним пророцтвом.

В М’ясопусну неділю люди приходять до храму, щоб згадати, що чекає кожного з нас, адже всім воздасться по справах нашим. Цей день дан, щоб згадати гріхи і виправитися в кращу сторону, згадати про те, що Господь милосердний, але можливість виправитися є тільки під час життя на Землі. Не можна втрачати шанс зробити людям добро, інакше потім може бути вже пізно.

Традиції і правила м’ясопусної неділі

Цей день покликаний допомогти людям налаштуватися на Великий піст. Справа в тому, що 3 березня в кожній церкві священики намагаються нагадати нам про те, що необхідно очищати свою душу від негативу, образ і поганих думок. Удома ж варто читати молитви за здоров’я і про сімейне щастя, про спасіння душі і відпущення гріхів.

У мясопуст людина повинна творити добрі справи: це головне правило цього дня. Весь день побудований на тому, щоб дати ясно зрозуміти, що Господь буде судити нас за нашими вчинками.

Читайте також: Головні правила Великого посту, яких має дотримуватись кожен християнин: що можна, а чого не варто робити у піст

У цей день християнські традиції і правила вимагають від людей далекоглядності, любові до ближніх, вміння прощати і цінувати чужі життя й інтереси. Це такий собі аналог дня сім’ї, тому що в Мясопустну неділю бажано залишатися поруч з рідними, дарувати їм тепло.

Згідно з правилами цього дня, краще не налягати на м’ясо і продукти рослинного походження. Надмірності не принесуть вам задоволення. Потрібні спокійні посиденьки за столом, помірна радість і спілкування. Христос знав, що його чекають випробування. Відмова від м’яса і наближення посту не повинні викликати у людей негативні емоції. У цей день корисно згадати про наближення тепла, весни, гарного настрою.

You cannot copy content of this page