fbpx

Що заборонено робити в піст, а що можна і навіть потрібно – це не просто 40 днів без м’яса і молока

Великий піст – це не просто 40 днів без м’яса і молока. Це справжній подарунок нам від Господа Бога, адже в ці дні ми стаємо ближче до Христа і розуміння того, через що йому довелося пройти заради очищення наших душ. Це не просто 40 днів помірності – це час, необхідний для того, щоб стати краще.

Сенс Великого посту

Як вже було сказано вище, не варто сприймати піст як щось матеріальне. Утримання від їжі – це лише традиція. Так, вона важлива, але не є визначальною. Багато людей обмежуються стриманістю в їжі, не розуміючи таємний сенс посту. Його суть чисто духовна. Не їмо ми м’ясо лише тому, що Ісус теж цього не робив протягом 40 днів в пустелі. Набагато важливіше відмовитися від чогось іншого. Джерело.

Наприклад, від того, що робить вас гірше. Це час для прощення самих себе і для самостійного виправлення своїх проблем духовних. Наприклад, хтось хоче кинути кyрити або вживати алкoгoль. Великий піст в цьому випадку буде дуже корисний. Найпоширеніша помилка – це відновлення шкідливих звичок після Великодня.

Це не робить вас сильніше. У приклад можна привести ченців, які відмовляються від усього на світі, а потім знову повертаються в мирське життя. Як кажуть церковнослужителі, це найгірше, що може бути для духовному розвитку людини, бо диявол спокушає таких людей удвічі сильніше.

Відмовтеся від чогось, що приносить вам негатив. Можливо, це спілкування з якоюсь людиною. Для когось це шкідлива звичка, для когось – робота або невдала дружба. Можливо, вам доведеться зробити щось хороше, щоб загладити свою провину за минулі помилки. Варіантів розвитку неймовірно багато – потрібно лише прислухатися до свого серця.

Сенс посту – в становленні людини як особистості духовної. Це не поганий час, адже Ісус Христос вже пережив все це. Це час для навчання, для перевірки себе на міцність.

Що можна і що не можна робити

Звичайно, є свої заборони на час посту, від яких не втекти, які не вибрати. В період утримання не можна:

  • дивитися розважальні передачі по телебаченню, веселі фільми;
  • їсти продукти рослинного походження;
  • здійснювати погані вчинки, грішити. Звичайно, від гріха нікуди не піти, але не можна
  • робити те, що ви можете передбачити і контролювати в собі;
  • вінчатися. Вінчання заборонено в піст за правилами церкви;
  • злитися. Негативні емоції краще трансформувати в щось інше: спорт, роботу;
  • вдаватися до смутку. Це стpaшний гріх, один із смepтних гріхів, якому не надають значення багато людей.

Що можна і потрібно робити в пост:

  • відвідувати храм;
  • молитися;
  • хоча б раз прийняти таїнство причастя;
  • допомагати близьким у всьому.

Читайте також: Дні сили у березні, коли можна гори звернути, залучити удачу і кардинально змінити своє життя

Це час єднання сім’ї. У такі періоди простіше простого об’єднати зусилля, щоб стати сильніше разом. Допомагайте одне одному вирішувати емоційні і духовні проблеми, щоб стати міцніше як сім’я. Якщо у вас будуть просити допомоги інші люди, то і їм не варто відмовляти, якщо є час допомогти.

Ходіть в храм, читайте молитви вдома. Якщо ви хворі або вам протипоказано утримання від тваринної їжі, то робіть все, щоб відчувати себе добре. За це ніхто нікоve не повинен дорікати. Це тільки ваш вибір – дотримуватися правил або порушувати їх. Великий піст, як і будь-який інший, це лише привід стати краще, але ви можете робити все це і в будь-який інший час.

You cannot copy content of this page