fbpx

У неділю – Воскресіння Христове! Чому не варто спати в ніч перед святом та з ким кaтeгoрично не можна ділитися освяченими харчами

У неділю – Воскресіння Христове. Про те, чому не варто спати в ніч перед святом, з ким не варто ділитися освяченими харчами та що не можна класти до великоднього кошика, розповів настоятель храму Святої Ольги УПЦ КП у Чернівцях отець Олег Полянко.

– Отче Олеже, з чого варто розпочати підготовку до Великодня?

– Великдень – найбільше християнське свято, яке символізує Воскресіння Спасителя нашого Ісуса Христа. Це свято душі. Якщо ми не віримо у Воскресіння сина Божого, даремна наша віра взагалі.

Страсний тиждень, який вважають найсуворішим у році. Ці дні треба провести у каятті та покірності. У Страсний тиждень щодня правлять богослужіння у церквах, які бажано відвідати.

Читайте також: Ірка поїхала в Італію, а потім у село повернулася гонорово – на таксі: «Сама подалася чужим ноги мити, а я тут гнuю»

– Досить часто господині не встигають поєднати відвідування церкви з хатньою роботою, якої перед Великоднем чимало.

– Треба знайти у своєму щільному графіку час, щоб не тільки піклуватися про земне, а й вклонитися Христу. Господь не буде прискіпливо ставитися до того, чи зробила людина всі хатні справи, готуючись до Великодня. Головне – душею бути з Богом.

У крайньому разі до церкви може прийти хтось один із родини, щоб запалити свічку у Страсний четвер та помолитися за добробут у сім’ї.

Освяченим не діляться з котами

– Що треба покласти до великоднього кошика?

– У церкві немає спеціального правила про те, що має бути у великодньому кошику. Відчуття радості на Великдень мають передаватися насамперед молитвою, а вже потім за допомогою їжі. Наповнюваність столу та великоднього кошика – це більше народні традиції.

Та все ж до великоднього кошика треба покласти випечену власноруч паску. Нерідко господині печуть маленькі паски для кожного члена сім’ї. Крім того, у кошик треба покласти непісні харчі: яйця, сир, м’ясо. Загалом це та їжа, яку людина не вживала протягом посту. Під час богослужіння священик освячує цю їжу. Є молитва, яку читають за відновлення споживання сиру, яєць та м’яса. Цю молитву читають у церкві під час освячення. Священик скроплює паски та кошики свяченою водою.

Після освячення їжі в церкві її треба принести додому і вже тоді братися до споживання, поділитися з усіма ближніми.

– Чи можна пригощати освяченими харчами з кошика домашніх тварин?

– Не знаю такої традиції. Думаю, освяченими продуктами з котами чи собаками ділитися гріховно. Тут немає духовної основи.

– Правильно роблять ті, хто кладе до великоднього кошика спuртне?

– Як казав апостол Павло, не впивайтеся вином, бо в ньому є блyд. Блуд є, але не у вині, а в тих діях, які людина, не контролюючи себе, може вчинити.

Освячувати спuртне, мабуть, немає сенсу. Церква не забороняє його повністю, але воно може нашкодити, якщо вживати його без потреби та не знаючи міри.

– Чи заборонено спати у ніч перед Великоднем?

– У Великодню ніч в усіх церквах правлять богослужіння. Від опівночі триває урочиста літургія на честь Воскресіння Христа. Тому якщо людина здорова та добре почувається, їй треба прийти до церкви і всю ніч молитися, не лягаючи спати.

– А можна причаститися Великодньої ночі?

– Причаститися можна і в суботу зранку, і на сам Великдень. Головне – щоб людина була готова до причастя та усвідомлювала всю відповідальність цього таїнства.

Марина КОРПАН

Джерело.

You cannot copy content of this page