fbpx

Встигніть підготуватись. 7 липня – Різдво Іоанна Предтечі: що можна і не можна робити в свято

Іоанн Хреститель – один з головних шанованих святих після Пресвятої Богородиці. Різдво Іоанна Предтечі – одне з великих християнських свят, яке відзначається щорічно 7 липня.

Повна назва свята Різдво чесного славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Ніхто зі святих, крім Іоанна Хрестителя, не удостоївся такої честі отримати свято в честь свого народження. Джерело

7 липня віруючі згадують про народження майбутнього пророка, який передбачив пришестя на землю Ісуса Христа. Іоанн Предтеча – той, хто йде попереду. Ісус Христос говорив про нього: «Між народженими від жінок не було (пророк) більшого Іоанна Хрестителя» (Мф 11:11).

Серед усіх пророків, які жили на землі, Іоанн був останнім, який пророкує про пришестя Спасителя, який звільнить ізраїльський народ. Іоанна називають пророком, предтечею і хрестителем – Предтечею, тому що він народився на світ раніше (першим, перед) Ісуса. І Хрестителем, тому що хрестив Ісуса Христа в річці Йордан.

Майбутній великий Пророк і Предтеча Йоханан бен Зехарія (син Захарії) народився в сім’ї праведних Єлизавети і Захарії і був родичем Ісуса по материнській лінії, народившись на 6 місяців раніше за нього.

В Євангелії говориться про те, що за три місяці до пoлoгів до Єлизавети прийшла Марія. Від Луки: “Коли Єлизавета зачула Маріїн привіт, здригнулася дитина в утpoбі її і Єлизавета сповнилася Святого Духа, і скрикнула гучним голосом, і сказала:

“Благословенна Ти між жонами, і благословенний Плід утpoби твоєї! І звідки це мені, що прийшла мати Господа мого до мене? ”

Ця молитва називається в православ’ї “Пісня Богородиці”, а в католицтві – Magnificat.

Іоанн довгі роки готувався до проповідей і служіння, жив в пустелі, дотримувався посту і молився, носив простий грубий одяг, харчувався медом і сараною. Коли йому виповнилося тридцять років, як звелів був вийти з пустелі і проповідувати людям про швидке пришестя Спасителя їх – Ісуса Христа.

Іоанн прийшов на річку Йордан, в якій іудеї традиційно здійснювали релігійні обмивання і закликав людей до покаяння і хрещення на відпущення гріхів.

Коли Іоанн хрестив людей, зі словами: “Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне”, до річки Йордан прийшов Ісус і також попросив охрестити і його.

На що пророк відповів: “Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?” У момент хрещення Ісуса почувся голос з небес: “Це син мій улюблений, в якому моє благовоління”.

Що потрібно робити в свято Іоанна Предтечі

Якщо ви віруюча людина, потрібно сходити до церкви на богослужіння, або вдома знайти час і прочитати молитву Іоанна Предтечі

“Святий Іване, предтече і хрестителю Господній! Про тебе говорить святий євангелист, що ти чоловік, посланий від Бога, щоб дати свідоцтво про світло, і щоб усі увірували в те правдиве світло, що прийшло на цей світ просвітити кожну людину. Після тебе мало воно прийти, але воно було перше, ніж ти, бо воно було від віків.

Про тебе, всехвальний пророче, свідчить сам Господь, коли каже, що ти більший від усіх інших. Пророки провіщали Христа словами, а ти вказав на нього рукою і говорив: “Це Агнець Божий, що бере на себе гріхи світу”

Як і в будь-який день, а в це свято особливо, дуже вітаються будь-які добрі справи, будь-яка допомога людям, благодійність, пожертвування. Причому мова йде не тільки про матеріальну допомогу, а й про моральну підтримку того, хто цього потребує.

Що заборонено робити на Різдво Іоанна Предтечі

7 липня випадає на час Петрового посту, тому згідно з церковними правилами слід дотримуватися прийому пісної їжі, але в це свято дозволені молочні та рибні продукти, а також вино.

Читайте також: Три найсильніші молитви, які творять дива. Вони допоможуть вам у найважчих ситуаціях

На різдво Іоанна Хрестителя не допускається надмірностей ні в чому: ні в їжі, ні в розвагах.

Церква не накладає сувору заборону на заняття каханням в цей день, але рекомендують відмовитися від плoтcьких yтiх, принаймні, напередодні свята і в саме свято Різдва Іоанна Предтечі.

Як справжньому християнину, в цей день особливо слід не проявляти негативні емоції, а навпаки, проявляти доброту, не сваритися, чи не лихословити, не ображати і не ображатися на людей, не злитися, постаратися пробачити кривдників від чистого серця.

You cannot copy content of this page