fbpx

Як правильно дотримуватись посту і що потрібно зробити в цей період

Даний піст передує найбільшому святу – Великодню. Завдання цього періоду – підготовка людини до Світлого Христового Воскресіння. У цей день, за переказами, Спаситель воскрес, довівши всім своє божественне начало, але до цього йому довелося пережити масу страшних подій і зрад.

Суть Великого посту

Відповідно до Святого Писання, Ісус Христос в цей час теж постив. Він сорок днів був в пустелі, де жив в строгому посту. У православ’ї і християнстві в цілому немає ніяких випадковостей: віруючі дотримуються посту, повторюючи дії Христа, переживаючи те ж саме. Суть посту в тому, щоб відчути те, що відчував у той момент Господь, Ісус Христос.

Головна мета людини під час Великого посту – змусити себе пройти через випробування. Випробування ці складні, але посильні, бо Господь ніколи не посилає нам того, через що нам не дано пройти. Сенс посту полягає не в дієті, а в очищенні, в досягненні духовного просвітлення, в підготовці до найбільшого свята.

Як правильно постувати

У 2019 піст триватиме з 11 березня по 27 квітня включно. За ці більш ніж сорок днів потрібно намагатися виконувати всі головні правила і приписи.

Перше і найголовніше – необхідно перестати веселитися. Багато невірно сприймають таке правило, думаючи, що період православного посту – це час скорботи. Радість – це завжди добре, і сам Господь говорив, що потрібно жити в радості.

Але під час посту потрібно намагатися уникати надмірних веселощів, наприклад, перегляду розважальних передач, безпричинних вечірок . Дозволяється легкі веселощі, якщо у вас, наприклад, День народження, річниця весілля або інше торжество. Якщо вдалося зробити якусь важливу угоду на роботі, теж є привід порадіти. Потрібно лише знати міру.

Другий важливий момент – потрібно частіше молитися. Христос молився щодня, звертаючись до Отця Свого, щоб той дав йому сили і віру в себе, терпіння і сміливість. Бог може дати вам все це, якщо ви щиро попросите його про це. Можна молитися за здоров’я, про сімейне благополуччя. Зовсім не обов’язково читати молитви в один і той же час. Головне, щоб було бажання. Якщо його немає, потрібно постаратися знайти його, знайти причину для звернення до Бога.

Третє правило – відвідування храму. Можна не робити це щодня. Варто ретельно розпланувати свій час, щоб знайти час для причащання і сповіді. Згідно радам священнослужителів, причащатися варто як мінімум двічі на рік. Великий піст для цього підійде як не можна краще. Варто зробити це в будь-який вільний час, щоб зустріти Світлу Пасху в духовній чистоті.

Читайте також: Прощена неділя: кого і за що потрібно пробачати саме в цей день

Четверте правило – утримання від тваринної їжі. Це одна з найпростіших сторін утримання в піст, але потрібно також налаштовувати себе на це заздалегідь. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, масло і так далі. Тваринна їжа в період посту заборонена. Ісус терпів голод сорок днів, тому і віруючі обмежують себе в їжі. Церква дозволяє не постити таким чином тим, хто погано себе почуває, а також літнім людям і дітям.

П’яте правило – відмова від шкідливих звичок. Йдеться про будь-які згубні пристpaсті і надмірності. Це може бути куріння або любов до міцних напоїв. Потрібно постаратися позбавити себе від якоїсь шкідливої звички, яка заважає вам і вашим близьким.

Священнослужителі рекомендують здійснювати більше добрих справ в цей період. Йдеться про прості вчинки, увагу до оточуючих людей. Потрібно прощати і просити прощення, робити щось хороше для родичів і друзів.

You cannot copy content of this page