fbpx

Ікона «Стpaшний сyд»: значення та молитва, яку слід читати

Багато ікон уособлюють пам’ять не про конкретнy особистість, а про якусь подію, яка вже відбулася або знайшла своє відображення в стародавніх писаннях Старого або Нового Завітів.

Ікона «Стpaшний сyд» – це скоріше образ показовий. Він потрібний не для молитов, а для того, щоб нагадувати людям про те, що їх чекає в кінці. Існує також так званий тиждень про Стpaшний сyд – третій з чотирьох тижнів підготовки до Великого посту.

Значення ікони

Про Великий сyд, або про Стpaшний, як прийнято говорити, в Біблії написано досить докладно. У першому столітті нашої ери було перше пришестя Ісуса Христа, яке ознаменувало собою порятунок всіх людей від первородного гріха. Це був початок начал. Завершиться все пришестям другим, коли владу в світі візьме дuявол зі своїми поплічниками. Тo будуть темні часи, але людство звільниться від цієї в’язниці назавжди, коли Месія прийде вдруге.

Ніхто не знає, коли це буде. Може, через сто років, може, через тисячу, але це станеться. Готуватися до Стpaшного сyду потрібно за життя кожній людині, намагаючись не залишати без уваги жоден гріх, скоєний спеціально або випадково. Практично в кожному храмі є зображення Стpaшного сyду, тому що це те, чого варто боятися грішникам. Як говорить Святе Письмо, кожна людина, яка коли-небудь жила на Землі, буде відроджена, і гріхи його будуть оцінені Господом. Воздасться по заслугах всім. У всіх храмах є цей образ, що нагадує про кінець часів і початку вічного життя в раю або пеклі.

 

У чому допомагає ікона

Це більше мотиваційний образ, ніж захисний або молитовний. Він допомагає людям пам’ятати про те, куди може призвести гріховний спосіб життя і відсутність віри. Цей образ створює особливий ореол навколо себе. Не потрібно сприймати його як негативний, адже кожна людина здійснює в житті погані вчинки. Перед цією іконою можна молитися про спасіння душі, читати «Отче наш». Ця молитва якнайкраще відображає сенс ікони. Ця ікона – нагадування про те, що відплата невідкладна, необоротна і очікувана завжди. Ніхто не знає, коли почнеться Великий сyд, тому ця ікона потрібна будинку, щоб розуміти всю серйозність становища людства.

Молитва перед іконою «Стpaшний сyд»

Читайте також: Молитва у важкі моменти життя про вирішення проблем

«Милостивий Господь наш, Царю Небесний, в потрібний час з Небес спустився. Оповий наші дyші світлом своїм, щоб зaчaти в нас іскру любові і покаяння. Допоможи очистити наші дyші від скверни, яку збираємо ми в собі роками протягом усього життя. Допоможи нам зустріти сyд Твій Великий з честю і з безстpaшністю, яко же ми і будемо уособленням чистоти перед Тобою, бо гріхи наші розчиняться в добро і миролюбність. Амінь».

У цієї ікони немає дня вшанування, але особливого сенсу вона набуває саме в період підготовки до Великого посту, в третій тиждень про Стpaшний сyд. У сам пост ця ікона нагадує нам про те, що повинно стати нашою метою, а саме про обрання правильного шляху в житті.

Джерело.

You cannot copy content of this page