fbpx

Історія Великого посту, та як правильно його провести

Великий піст 2020 розпочнеться 02 березня.Чому він має назву Великий? Насправді не через те, що він довготривалий, а через те, що готує нас до Великої події – Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. За матеріалами:Телеканал новини «24» 

Великий піст встановлений на честь 40-денного посту, якого дотримувався Спаситель в пустелі. Загальна тривалість посту – сорок вісім днів.

Під час посту потрібно вдосконалити свій внутрішній світ: потрібно пам’ятати про найголовніше – про молитву. Молитися потрібно частіше, щиро та зосереджено.

Сенс посту полягає не в тому, щоб не їсти ті чи інші продукти, а якраз в часі посту потрібно зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння. Під час посту варто додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки із Богом та людьми.

Читайте також:Великий піст у 2020 році: дата, що можна і чого не можна робити у цей час

Протягом цього посту дотримуються особливого харчування. Їжа повинна бути доволі простою. М’ясні, молочні продукти, яйця — все заміняється на рослинну їжу, перевага надається овочам, фруктам та кашам. Страви готують лише на воді і без масла.

В часі посту слід утримуватися від гучних забав, якщо так склалося, що ви потрапили на святкування чи день народження, то ведіть себе стримано, не вживайте cпиpтних напоїв.

Під час Великого посту обов’язково потрібно посповідатися та причаститися. Не відкладайте це на останній тиждень.

Історія Великого посту

Великий піст – це пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і пoмeр за нас на хресті.

Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. В давнину цього тижня їли гриби, домашні соління, квашення і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Дівчата в цей тиждень починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.

Читайте також:Особлива ранкова Молитва. Господи милосердний, допомагай мені протягом усього дня, підтримуй мене і бережи від усього поганого

Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста “хрести” з маком і змащували їх медом. Частину «хрестів» зберігали на час сівби. На цьому ж тижні сіяли мак, а також розсаду капусти і помідорів, бо за повір’ям, її обов’язково треба сіяти в піст — «щоб морозу не боялась».

П’ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою.

У Вербну неділю святять вербу. Звичай святити гілля дерев пішов від тих часів, коли люди встеляли пальмовим гіллям дорогу Ісусу, що в’їжджав у Єрусалим на віслюку.

Останній тиждень перед Великоднем називають Великим, Cтpaсним або Чистим. На цьому тижні віруючі люди дотримуються посту так само суворо, як і в перший тиждень.

Фото ілюстративне з відкритих джерел

You cannot copy content of this page