fbpx

Три головні молитви, які потрібно читати вдома у Великий піст кожному

Сенс Великого посту – це не обмеження в їжі. Деякі люди вважають, що таким чином вони постують, але це далеко не вся суть поста. Головне – це очиститися від гріха і стати ближче до Господа, а відмова від тваринної їжі – лише мала частина цього процесу. Цей піст необхідний для того, щоб підготувати людину до Великодня – найважливішого і світлого свята в церковному календарі. Джерело.

Ранкова молитва у Великий піст

Починається все з пробудження. Потрібно подякувати Богу за те, що дарував вам новий день, нові можливості. Варто почати день з читання молитви «Отче наш». Далі може слідувати будь-яка ранкова молитва. Ось одна з таких:

«Благочестям, добротою, силою духовною і фізичною наділи мене, Господи, щоб зміг/змогла я подолати всі негаразди в цей день. Допоможи мені пережити ще один день посту, не забути про милосердя, перемогти зло і допомогти добру залишитися в серці моєму. Допоможи мені пробачити ворогів моїх і зробити щасливими друзів і близьких. Дай мені сил на подолання будь-яких перешкод, які зустрінуться на моєму шляху. В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь».

Перед виходом з будинку слід вимовити: «Боже, будь милостивий до мене грішного». Не слід картати себе, якщо ви забули прочитати молитву вранці. Попросіть у Бога прощення і не забудьте самі пробачити тих, хто образить вас словом чи ділом в цей день.

Вечірня молитва у Великий піст

Увечері, коли всі основні справи і робота будуть позаду, потрібно розслабитися. Необхідно відпустити турботи, негативні емоції, думки про проблеми. Вечірні молитви читаються прямо перед сном. Як і вранці, спочатку варто прочитати «Отче наш» або «Символ віри». Після цього бажано усамітнитися і прочитати наступну молитву:

«Дякую Тобі, Господи, за черговий прожитий день, за ту мудрість, що Ти подарував мені. Допоможи мені забути про все погане і налаштуватися на новий день, що чекає мене завтра. Дай здоров’я мені і всім моїм близьким. Збережи нас і помилуй, благослови на сон грядущий, щоб і завтра змогли ми нести слово Твоє. Амінь».

Коли ви вже лягайте спати, скажіть тричі: «Господи, очисти мене, грішного».

Покаянна молитва у Великий піст

Такі молитви читаються ввечері або протягом дня. Якщо ви хочете попросити Бога про прощення гріхів або загладити провину про недотримання якогось пункту поста, то можна зробити це відразу, а можна ввечері.

Читайте також: Псалом 16 – дивовижно сильна молитва у важкі моменти життя

Якщо ви відчуваєте провину і хочете попросити про прощення відразу, скажіть вголос або про себе: «Боже, прости мене, грішного, недостойного раба Твого (ім’я), бо я згрішив/ згрішила перед Тобою». Бажано перехреститися і вклонитися, але якщо навколо люди і вам незручно, це можна пропустити.

Спільна молитва про покаяння читається ввечері: «Господь наш милостивий, прости мені і всім моїм рідним гріхи наші, як і ми прощаємо один одного і ворогів наших. Молю Тебе, щоб залишився Ти з нами завтра і відпустив нам борги наші сьогодні. Прославляємо ім’я Твоє і віримо в милість Твою, Боже. Амінь».

You cannot copy content of this page